Werkgevers eisen harde garanties op vrije doorgang

Brief aan burgemeester, gouverneur en minister naar aanleiding van nieuw boerenprotest in Antwerpse haven

‘Namens onze leden-ondernemingen roepen wij u op om het maximale te doen om blokkades van de strategische basisinfrastructuur te vermijden en vrije doorgang van mensen en goederen te allen tijde te garanderen. In lijn met het strategische belang van onze haven; de grootste economische poort van ons land.’ Dat vragen Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en Alfaport Voka, in een gezamenlijke brief die aan de Antwerpse burgemeester De Wever, gouverneur Berx en aan minister van Binnenlandse Zaken Verlinden is gericht.

Volgens onbevestigde geruchten plannen landbouwers dinsdag opnieuw acties in het Antwerpse havengebied. In diverse WhatsApp-groepen wordt opgeroepen om alle toegangswegen naar de haven af te sluiten. Het zou dit keer gaan om wilde acties die niet door de grote landbouworganisaties worden ondersteund.

‘Voor ons maakt dat eigenlijk weinig verschil’, zegt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. ‘Wij respecteren het recht op actievoeren. Maar dan wel binnen de contouren van de wet. En dat houdt in dat niemand om welke reden dan ook, zo maar kan verhinderen dat mensen op hun werk geraken of dat bedrijven beleverd worden. Daarom vragen we heel expliciet aan de betrokken overheden dat ze dit keer optreden tegen dit soort acties om de vrije doorgang te garanderen voor iedereen.’

Hoewel het voorlopig om geruchten gaat, staan de zenuwen bij alle bedrijven in het havengebied strak gespannen, onderstreept ook algemeen directeur van Alfaport Voka, Stephan Vanfraechem. ‘Bij de vorige blokkades heeft iedereen in dit land kunnen vaststellen hoe cruciaal de haven is voor onze hele economie. Na een paar dagen al kampten supermarkten met lege rekken en viel de montageband in autofabrieken stil. Het vrijwaren van kritische basisinfrastructuur zoals toegangswegen en sluizen moet dit keer een absolute basisprioriteit zijn.’ ​

Pieter Leuridan

Pieter Leuridan

Manager externe communicatie, Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland

Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland telt meer dan 3.000 leden en is actief op het gebied van netwerking, belangenbehartiging en dienstverlening. De Antwerps-Wase Kamer maakt deel uit van de alliantie Voka - het Vlaams netwerk van ondernemingen -  dat 18.000 bedrijven, 69% van de private werkgelegenheid en 65% van de toegevoegde waarde vertegenwoordigt in Vlaanderen en Brussel. De Voka-alliantie groepeert de Voka vzw en de zes regionale Kamers van Koophandel (KvK). 

Neem contact op met