Waterzuiveraar Aquafin en CO2-pionier D-CRBN vallen in de prijzen

Klimaatinnovatie scoort op Antwerp Innovation Night

Tijdens de Antwerp Innovation Night in het Antwerpse Provinciehuis werden dinsdag 16 april de AHA!-awards 2023 voor de meest innovatieve onderzoekers en bedrijven uitgereikt. Bij de ondernemingen kaapten Aquafin en D-CRBN de felbegeerde titel weg. Ook bij de onderzoekers zijn de laureaten stuk voor stuk specialisten in klimaatinnovatie.

Op de Antwerp Innovation Night halen wetenschappers en bedrijven de banden aan. Het event werd al voor de derde keer georganiseerd door de Universiteit Antwerpen en Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, met steun van de Provincie Antwerpen. ‘Bij de eerste editie konden we totaal niet voorspellen hoe die twee verschillende werelden zouden blenden’, zegt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer Antwerpen-Waasland. ‘Maar de Antwerp Innovation Night is uitgegroeid tot een groter succes dan we ooit hadden durven hopen. Het event was dit jaar in amper een week tijd volzet. De formule waarbij we zowel prijzen uitreiken aan innovatieve onderzoekers als aan innovatieve bedrijven slaat duidelijk aan.’

Ook dinsdag vormden de AHA!-awards het hoogtepunt van de avond. Bij de bedrijven waren er twee prijzen te verdienen: de One-to-watch-award voor de meest veelbelovende start-up en de innovatie-award, voor meest in het oog springende innovatie.

Winnend bedrijf in de categorie One-to-watch is D-CRBN, een spin-off van UAntwerpen die erin slaagt koolstof op industriële schaal af te breken tot grondstof voor groene brandstof of polymeren. De twee andere genomineerden in deze categorie zijn Uze, een bedrijf van mobiele laadoplossingen en Sealution, gespecialiseerd in maritieme software. ​ ‘Als rasechte Antwerpenaren is dit een fantastische erkenning en startpunt voor ons’, aldus CEO Gill Scheltjens van D-CRBN. ‘We hebben ons laten omringen door briljante mensen die we trachten te faciliteren. Zo vormen we een hecht team dat de huidige industrie wil decarboniseren. Dat is een belangrijke, mooie maar ook moeilijke missie waaraan we keihard werken.’

De AHA-innovatieaward voor meest innovatieve bedrijf gaat dit jaar naar waterzuiveraar Aquafin voor zijn inspanningen om afvalwater te upcyclen tot grondstof voor groene energieopwekking. Aquafin haalde het voor Bioelectric, dat compacte biogas-installaties bouwt en Stuer-Egghe, een producent van verkeerssignalisatie.
‘Uiteraard ben ik ook heel dankbaar voor deze erkenning voor mij en m’n 1.200 collega’s. Als organisatie hebben we een publieke opdracht om huishoudelijk afvalwater te zuiveren. Daarnaast hebben we een enorme drive om te groeien vanuit innovatie. Voor ons hangt dat nauw samen met duurzaamheid', benadrukt Maarten Raemdonck, manager Innovatie bij Aquafin. ‘Het is alleszins fantastisch om iedereen hier samen te zien. Blijf vooral heel nieuwsgierig streven naar die vormen van innovatie. Want de oplossingen voor onze planeet moeten van daar komen.’

Bij de wetenschappers ging de hoofdprijs in de categorie Promising naar Sammy Verbruggen. De bio-ingenieur leidt een onderzoeksteam rond foto(elektro)katalyse voor verschillende energie- en milieutoepassingen, waaronder de productie van waterstofgas, luchtzuivering, sensoren en zelfreinigende materialen.

In de categorie Achieved lauwert de jury, bestaande uit collega-wetenschappers en mensen uit het werkveld, twee professoren: Annemie Bogaerts en Tom Breugelmans delen de prijs. Bogaerts is een wereldautoriteit op het vlak van onderzoek naar plasma. Haar onderzoek focust op innovatieve plasmatoepassingen rond groene chemie en geneeskunde. Breugelmans is expert op het vlak van elektrochemie, elektrokatalyse, materiaalkunde, chemische technologie en reactortechniek. Met zijn onderzoek biedt hij antwoorden op de energie- en klimaatuitdagingen.

Volgens vicerector Valorisatie Steven Van Passel illustreren die prijzen de grote maatschappelijke meerwaarde van de universiteit. ‘Het was een heel bewuste keuze om ons indertijd ​ te focussen op een beperkt aantal valorisatiedomeinen. Het geeft voldoening om vast te stellen dat dat zo snel vruchten afwerpt.’

Gedeputeerden Kathleen Helsen en Luk Lemmens onderstrepen dat de Antwerp Innovation Night perfect aansluit op stimulerende provincie-initiatieven zoals de POM ​ en het Wetenschapspark in Niel.

Pieter Leuridan

Pieter Leuridan

Manager externe communicatie, Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland

Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland telt meer dan 3.000 leden en is actief op het gebied van netwerking, belangenbehartiging en dienstverlening. De Antwerps-Wase Kamer maakt deel uit van de alliantie Voka - het Vlaams netwerk van ondernemingen -  dat 18.000 bedrijven, 69% van de private werkgelegenheid en 65% van de toegevoegde waarde vertegenwoordigt in Vlaanderen en Brussel. De Voka-alliantie groepeert de Voka vzw en de zes regionale Kamers van Koophandel (KvK). 

Neem contact op met