Port Xpert dompelt jongeren onder in realiteit van haven en industrie

Havencentrum, provincie en Voka Platform Industrie tonen jobs in real life

Jongeren in real life laten kennismaken met de jobkansen in de industrie; dat is de doelstelling van Port Xpert Industrie, een nieuw programma dat het Antwerpse Havencentrum en Voka Platform Industrie ontwikkelden voor studenten uit het 5de en 6de jaar middelbaar onderwijs. 31 leerlingen uit de richtingen techniek-wetenschappen en wiskunde-wetenschappen van GO! Koninklijk Atheneum Antwerpen konden het programma vandaag uittesten bij BASF. Vanaf september kunnen alle scholen inschrijven voor het nieuwe programma.

Aan de hand van uitdagende opdrachten en inspirerende getuigenissen laat Port Xpert vijfde- en zesdejaars uit het middelbaar kennismaken met de carrièrekansen die onze wereldhaven biedt. Meteen na de rondleiding in het Havencentrum krijgen ze de kans om tijdens een bedrijfsbezoek een-op-een in gesprek te gaan met professionals op de werkvloer.

‘Het initiatief sluit perfect aan bij onze ambitie om STEM-scholen en bedrijven dichter bij elkaar te brengen’, zegt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. ‘De industriële sector, waaronder de chemiecluster in de haven van Antwerpen, kampt met een nijpend tekort aan technische profielen. Van de 34.220 vacatures die vandaag online staan in onze regio, zijn er ruim tienduizend gericht op productie en techniek. Dankzij de samenwerking tussen het Havencentrum en het Platform Industrie van onze Kamer zorgen we voor een betere omkadering van onze bedrijfsbezoeken. Door de jongeren live te laten kennismaken met de grote variatie aan jobs in de industrie, hopen we hen te inspireren bij hun latere studiekeuze.’

‘Ons Port Xpert-programma werkt als een drietrapsraket’, zegt Luk Lemmens, voorzitter van het Havencentrum. ‘Het kaartspel Cardgo, dat de jongeren spelen in de klas, laat hen kennismaken met de haven en wat hier gebeurt. De thematische doe-opdracht in het Havencentrum dompelt hen onder in de sector aan de hand van een virtualreality-omgeving. En het gerichte bedrijfsbezoek laat hen kennismaken met de praktijk op de vloer en de mensen die er werken. Elk van deze activiteiten is op maat van de jongeren zelf gemaakt.’

31 leerlingen uit de richting techniek-wetenschappen en wiskunde-wetenschappen van GO! Koninklijk Atheneum Antwerpen konden het programma vandaag al uittesten met een bezoek aan de site van BASF in de haven van Antwerpen. Daar konden ze in gesprek gaan met een laborant, een industrieel ingenieur elektromechanica, een burgerlijk ingenieur, een E&I-technieker en een procesoperator.

Leden Voka Platform Industrie

Het Platform Industrie is een onafhankelijk orgaan van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, aangestuurd door de industrie met volgende stuurgroepleden: Actemium, Air Liquide, Arlanxeo, Atlas Copco, BASF, Bayer crop science, Belgium Scrap Terminal, Bilfinger ROB, Borealis, Covestro, Engie Electrabel, Evonik, ExxonMobil, INEOS, Lanxess, Renewi, Suez, TotalEnergies Antwerp Olefins, TotalEnergies Refinery Antwerp, Umicore, Waterlink-Induss.

 

 

Pieter Leuridan

Pieter Leuridan

Manager externe communicatie, Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland

Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland telt meer dan 3.000 leden en is actief op het gebied van netwerking, belangenbehartiging en dienstverlening. De Antwerps-Wase Kamer maakt deel uit van de alliantie Voka - het Vlaams netwerk van ondernemingen -  dat 18.000 bedrijven, 69% van de private werkgelegenheid en 65% van de toegevoegde waarde vertegenwoordigt in Vlaanderen en Brussel. De Voka-alliantie groepeert de Voka vzw en de zes regionale Kamers van Koophandel (KvK). 

Neem contact op met