Pleidooi voor industrieel weefsel tijdens Update Routeplan 2025

Tussenstand regionale economie brengt 200 ondernemers samen

‘Er is de voorbije jaren ontzettend veel gerealiseerd, maar ons industrieel weefsel en ons sterke kmo-landschap staan onder druk’, zo klonk het dinsdagavond in het auditorium van BNP Paribas Fortis in Antwerpen waar Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland een tussenstand opmaakte van Routeplan 2025, haar economisch toekomstplan. Tweehonderd ondernemers woonden het event bij.

Met Routeplan 2025 stippelde Voka – Kamer van Koophandel drie jaar geleden een economisch groeipad voor de regio uit, met concrete ambities rond onder meer energietransitie, groene mobiliteit, digitalisering en innovatie.

‘Dit is intussen al ons derde Routeplan waarmee we het economisch beleid in onze regio richting proberen te geven. Maar gezien de uitzonderlijke gebeurtenissen van de voorbije jaren is dit natuurlijk wel een bijzondere editie’, zegt gedelegeerd bestuurder Luc Luwel. ‘Aan de ene kant is het een grand-cru-editie, want de Oosterweelwerf is gestart, de grote havenfusie is gerealiseerd, onze industrie investeert miljarden in koolstofreductie en koolstofopslag en we zijn goed op weg om wereldtop te worden in vaccinonderzoek. Maar aan de andere kant zien we dat onze industrie en exportgerichte bedrijven het bijzonder moeilijk krijgen met de zware energie- en loonhandicap ten opzichte van het buitenland. Politici, vakbonden en middenveldorganisaties moeten dringend inzien dat ons systeem van loonindexering in de huidige context niet houdbaar is.’

Een andere boodschap die in alle panelgesprekken terugkwam, was de moeizame zoektocht naar talent. Voor Jan Remeysen, CEO van BASF Antwerpen en Alfaport-voorzitter Bernard Moyson is er maar één oplossing: ‘We moeten de vijver vergroten door nieuwe doelgroepen aan te trekken en nog sterker in te zetten op diversiteit.’

De nieuwe federale maatregelen rond de uitbreiding van flexijobs en de verlaging van de patronale lasten kregen van de aanwezige ondernemers een ruim onvoldoende. ‘Gerommel in de marge, waarmee we de meer dan 200.000 inactieven in Antwerpen-Waasland echt niet aan het werk gaan krijgen. Het verschil tussen werken en niet-werken is gewoon niet groot genoeg’, besloot Andreas Pfeffer, CEO van hr-dienstverlener Recrewtment.

Pieter Leuridan

Pieter Leuridan

Manager externe communicatie, Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland

Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland telt meer dan 3.000 leden en is actief op het gebied van netwerking, belangenbehartiging en dienstverlening. De Antwerps-Wase Kamer maakt deel uit van de alliantie Voka - het Vlaams netwerk van ondernemingen -  dat 18.000 bedrijven, 69% van de private werkgelegenheid en 65% van de toegevoegde waarde vertegenwoordigt in Vlaanderen en Brussel. De Voka-alliantie groepeert de Voka vzw en de zes regionale Kamers van Koophandel (KvK). 

Contact