Personeelskrapte neemt af? Vergeet het maar!

Nog amper één potentiële kandidaat per industriejob

Uit de recente cijfers van VDAB zou blijken dat de krapte op de arbeidsmarkt stilaan aan het afnemen is. In maart werden ruim 15 procent minder vacatures in Vlaanderen gemeld bij de arbeidsbemiddelaar dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Maar die vaststelling staat in scherp contrast met wat ze in de haven en industrie ervaren. In de provincie Antwerpen was er eind maart officieel nog één werkzoekende per openstaande vacature voor industrieel technicus. In maart 2022 was dit nog 1,4.

De algemene krapte op de arbeidsmarkt nam licht af, maar de vraag naar technische profielen is groter dan ooit. Dat blijkt uit een analyse van de cijfers door Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. Voor de belangrijkste beroepsgroepen in de industrie is de markt van de werklozen helemaal opgedroogd. Voor elke gevraagde industriële technicus is er één werkzoekende in bemiddeling bij VDAB. Voor gespecialiseerde profielen zoals technici die zich ontfermen over een specifiek type industriële installatie is dit zelfs 0,3.

Die verhouding is louter gebaseerd op de vacatures die officieel zijn gemeld bij de VDAB. Via selectiekantoren en via uitzendopdrachten lopen nog een veelvoud aan vacatures. De werkelijke krapte op de arbeidsmarkt is dus nog groter.

‘Die vacatures kennen in vergelijking met vorig jaar een sterke stijging. Eind maart stonden er in de provincie Antwerpen 885 meer technische vacatures bij selectiekantoren open dan een jaar eerder. Bij VDAB Antwerpen stonden er 104 minder open. Werkgevers gaan dus steeds meer naar de private bemiddelaars om hun vacatures in te vullen’, onderstreept Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka- Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

Ook het cijfer van het toegenomen aantal werkzoekenden vraagt om nuance. Die stijging is voor een groot deel te verklaren door de sterkere druk om de niet-beroepsactieven te activeren. Sinds kort moeten sociale huurders, leefloners, mensen in een inburgeringstraject of mensen met gezondheidsproblemen zich inschrijven bij de VDAB. Vanaf 1 januari 2023 moeten bijvoorbeeld sociale huurders zich inschrijven bij VDAB als ze nog niet werken. Deze verplichting geldt ook voor de partner of samenwoner. Hierdoor steeg de instroom nieuwe werkzoekenden in de provincie Antwerpen met 7.866 personen in vergelijking tot maart vorig jaar.

Volgens Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland wordt het een hele uitdaging om die nieuwe instroom te matchen met de knelpuntvacatures. In maart beschikte 36 % van de nieuwe werkzoekenden niet over kennis van het Nederlands, een jaar eerder was dit maar de helft.

Voorgaande jaren was de grootste instroom van nieuwe werkzoekenden middengeschoold. Voor de eerste drie maanden van dit jaar was de instroom laaggeschoolden beduidend groter dan de middengeschoolden. De nieuwe instroom heeft dus niet zomaar de competenties om de meest nijpende vacatures op de arbeidsmarkt in te vullen. ​

10 grootste technische knelpuntvacatures in provincie Antwerpen

Beroep

Aantal werkzoekenden per vacature

Aantal openstaande vacatures VDAB eind maart 2023

Technicus industriële installaties

0,3

279

Technieker werf-, landbouw- en hefmachines

0,4

81

Technicus industriële automatisering

0,5

76

Insteller-bediener CNC werktuigmachines

0,6

107

Technicus communicatienetwerken

0,7

97

Onderhoudsmecanicien van bedrijfs- of vrachtwagens

0,7

54

Tekenaar-ontwerper elektriciteit, elektronica

0,8

51

Technicus elektronische installaties

0,8

78

Verantwoordelijke productiemethodes en industrialisatie

0,8

94

Industrieel elektrotechnisch installateur

1,0

117

Pieter Leuridan

Pieter Leuridan

Manager externe communicatie, Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland

Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland telt meer dan 3.000 leden en is actief op het gebied van netwerking, belangenbehartiging en dienstverlening. De Antwerps-Wase Kamer maakt deel uit van de alliantie Voka - het Vlaams netwerk van ondernemingen -  dat 18.000 bedrijven, 69% van de private werkgelegenheid en 65% van de toegevoegde waarde vertegenwoordigt in Vlaanderen en Brussel. De Voka-alliantie groepeert de Voka vzw en de zes regionale Kamers van Koophandel (KvK). 

Contact