Onderwijs laat te veel knelpuntjobs links liggen
Bedrijven met eigen academy moeten verhoogde investeringsaftrek krijgen
4 juli 2024
Duizenden jongeren ontvingen afgelopen week hun diploma, maar toch zal dat zal het probleem van de vele knelpuntjobs in onze regio niet oplossen. Die conclusie trekt Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland nadat het de behaalde studiebewijzen vergeleek met een aantal knelpuntvacatures. Daaruit blijkt dat het onderwijs heel wat industriële en logistieke beroepen links laat liggen. ‘Steeds meer bedrijven leiden jobkandidaten zelf op; maar worden daar onvoldoende voor beloond. Vlaanderen moet hier maatregelen nemen’, zegt Philippe Heyvaert, directeur Belangenbehartiging bij de Kamer Antwerpen-Waasland.
Om de meest knellende beroepen te identificeren, maakte Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland een afweging tussen de openstaande en binnengekomen vacatures van het afgelopen jaar. Vervolgens is via de Onderwijskiezer gekeken welke opleidingen het beste aansluiten op die knelpuntberoepen en hoeveel studiebewijzen er in de brede regio rond Antwerpen werden gehaald in die richtingen. Het beroep van stellingbouwer bijvoorbeeld, kende 271 binnengekomen vacatures en heeft momenteel nog 121 openstaande vacatures. Philippe Heyvaert: ‘Er zijn in onze regio slechts vijf personen die een relevante opleiding hebben afgerond. De opleiding voor monteur steigerbouw wordt zelfs nergens in Vlaanderen ingericht. Met als gevolg dat bedrijven niet meer vragen naar een relevante opleiding in hun vacatures, ze leiden ze zelf op. Zelfs voor pijpfitters die industriële leidingen bouwen en onderhouden en dus zeer specifieke expertise nodig hebben, richten bedrijven steeds vaker een eigen academy op.’
Hetzelfde beeld in de logistieke sector, waar de behoefte aan gekwalificeerd personeel bijzonder acuut is. Voor vrachtwagenchauffeurs zijn er het afgelopen jaar 462 vacatures binnengekomen. Maar slechts 13 personen zijn ingeschreven in relevante opleidingen in Lokeren en Antwerpen.
Een ander schrijnend voorbeeld is dat van buschauffeur. In de hele regio is slechts één persoon ingeschreven voor de opleiding in Maasmechelen, terwijl er 53 openstaande vacatures zijn.
Philippe Heyvaert: ‘Bij de logistieke doe-beroepen is er duidelijk een gebrek aan opleidingen in het secundair in en rond Antwerpen. Potentiële werknemers moeten op latere leeftijd opgeleid worden of zelfstandig de benodigde kwalificaties behalen.’
Voka – Kamer van Koophandel vraagt dat Vlaanderen een aantal duidelijke maatregelen neemt. ‘Voor heel wat knelpuntjobs studeren er slechts twee of drie personen af per uitgeschreven vacature, dat is ruim onvoldoende. Praktijkgerichte opleidingen moeten financieel beter worden gestimuleerd. En op federaal vlak moeten ondernemingen die een eigen opleidingsacademy oprichten ook ondersteuning moeten krijgen in de vorm van een verhoogde investeringsaftrek. Dat zou zeker voor kleinere kmo’s een belangrijke stimulans kunnen zijn’, aldus Philippe Heyvaert.