Nieuw strafrecht voor douane klaar in 2022

Minister Van Peteghem ontvouwt plannen op Douanecongres Alfaport-Voka

Het meer dan 200 jaar oude sanctiebeleid van de Belgische douane wordt eindelijk gemoderniseerd. ‘Het is mijn ambitie en doel om tegen de zomer van 2022 een wetsontwerp klaar te hebben’, verklaarde federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem vandaag op het Douanecongres van Alfaport-Voka en het magazine Flows. Hij deed dat tegenover een publiek van meer dan 160 professionals uit de maritieme en logistieke sector.

‘Fraude en smokkel moeten streng aangepakt worden. Maar kleine administratieve fouten in de legale goederenstroom mogen niet zwaar bestraft worden. Ik wil hier werken aan wederzijds vertrouwen.’ De minister geeft daarmee een antwoord op de scherpe kritiek die Alfaport-Voka, de koepel van Antwerpse havenwerkgevers, een paar weken geleden uitte op de buitenproportionele boetes die de douanediensten in ons land hanteren voor administratieve fouten. Alfaport-directeur Stephan Vanfraechem wees er toen op dat de boetes in ons land momenteel tot tien keer hoger liggen dan in onze buurlanden, waardoor we logistieke stromen dreigen te verliezen.

Op het congres gaf minister Van Peteghem vandaag aan dat hij niet enkel werk wil maken van de modernisering van het sanctiebeleid, maar meteen ook de algemene douanewet uit 1822 onder handen zal nemen. ‘Sinds Napoleons Keizerlijke Douane van 200 jaar geleden zijn de tijden wel wat veranderd. Ik ben heel blij dat ik als minister van Financiën de reeds lang aangekondigde modernisering van de algemene wet douane en accijnzen ook effectief kan doorvoeren. Een eerste wetsontwerp hiervoor zal nog voor het einde van het jaar worden ingediend bij het parlement.’

Het Douanecongres van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en Flows was dit jaar al toe aan zijn zevende editie. Naast de modernisering van de douanewet, keken gerenommeerde sprekers met een kritische blik naar de digitalisering van de douaneprocessen en de nieuwe btw-regels voor e-commerce.

Vanuit de douane werd ook de ambitie uitgesproken om volgend jaar de strijd tegen de drugstrafiek en de georganiseerde misdaad verder op te voeren met extra middelen.

 

 

 

Pieter Leuridan

Pieter Leuridan

Manager externe communicatie, Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland

Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland telt meer dan 3.000 leden en is actief op het gebied van netwerking, belangenbehartiging en dienstverlening. De Antwerps-Wase Kamer maakt deel uit van de alliantie Voka - het Vlaams netwerk van ondernemingen -  dat 18.000 bedrijven, 69% van de private werkgelegenheid en 65% van de toegevoegde waarde vertegenwoordigt in Vlaanderen en Brussel. De Voka-alliantie groepeert de Voka vzw en de zes regionale Kamers van Koophandel (KvK). 

Contact