Minister Verlinden benadrukt belang van flexibel beleid tijdens stagedag bij BASF

Annelies Verlinden, federaal minister van Binnenlandse Zaken, mocht vandaag voor het eerst plaatsnemen in de cockpit van de Turbojet; het door straalturbines aangedreven brandweervoertuig van BASF Antwerpen dat enkel bij uitzonderlijke rampen wordt ingezet. Dit was onderdeel van de Voka Zomerstage, waarbij minister Verlinden een unieke inkijk kreeg achter de schermen van de Antwerpse chemiereus. ​ ‘Ik ben vooral onder de indruk van hoe ze hier grootschaligheid combineren met een permanent streven naar duurzaamheid’, klonk het achteraf.

Naar goede jaarlijkse gewoonte maakte Voka deze zomer weer gebruik van het politieke reces om politici aan het werk te zetten in bedrijven. Een hele dag lang wordt een parlementslid of regeringslid dan ingewijd in de activiteiten en bezorgdheden van één bepaald bedrijf. ‘We organiseren die stages intussen al 25 jaar en tot onze tevredenheid stellen we vast dat er elk jaar meer politici zijn die zich kandidaat stellen’, zegt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. ‘Een bewijs dat velen toch de behoefte voelen om het beleid vanuit een andere hoek te bekijken.’

Ook Annelies Verlinden bood zich dinsdag bij aanvang van de dagshift stipt aan bij Poort 3 van BASF op de Scheldelaan, waar ze warm onthaald werd door CEO Jan Remeysen. Tijdens haar stagedag was ze vooral geïnteresseerd in de werking van de bedrijfsbrandweer en BASF’s eigen site-security. Die monitort nauwgezet wie bij BASF binnenkomt en heeft ook een rechtstreekse lijn met de politiediensten indien onbevoegden het terrein proberen binnen te dringen. Ook de inzetbaarheid van de bedrijfsbrandweer is grondig beschreven in protocollen die afgesproken zijn met de FOD Binnenlandse Zaken, de eigen diensten van de minister. Bij grote rampen kan de minister beslissen om het zwaar materieel en het korps van BASF in te zetten waar ook in ons land of indien nodig in onze buurlanden.

Minister Verlinden was na haar stage sterk onder de indruk van de schaalgrootte van de site en het internationaal belang van de chemische cluster in de Antwerpse haven; de tweede grootste cluster wereldwijd na die van Houston (VS). Welke beleidslessen ze trekt? ‘Ondernemingen innoveren continu en hebben hiervoor nood aan een rechtszeker kader op langere termijn. Want bedrijven moeten vandaag beslissingen nemen die over tien tot twintig jaar nog steeds robuust implementeerbaar zijn’, aldus Annelies Verlinden. De minister beseft maar al te goed dat er een spanningsveld kan zijn tussen het geldende beleidskader en dat wat de industrie nodig heeft om vooruitgang te boeken. Annelies Verlinden: ‘Het is een uitdaging voor alle politici om de afstand tussen het wettelijk kader en de innovatieve noden van het bedrijfsleven te beperken.’

 

Pieter Leuridan

Pieter Leuridan

Manager externe communicatie, Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland

Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland telt meer dan 3.000 leden en is actief op het gebied van netwerking, belangenbehartiging en dienstverlening. De Antwerps-Wase Kamer maakt deel uit van de alliantie Voka - het Vlaams netwerk van ondernemingen -  dat 18.000 bedrijven, 69% van de private werkgelegenheid en 65% van de toegevoegde waarde vertegenwoordigt in Vlaanderen en Brussel. De Voka-alliantie groepeert de Voka vzw en de zes regionale Kamers van Koophandel (KvK). 

Contact