Industrie havengebied investeert recordbedrag van 11,57 miljard euro

Waterbesparende technologieën sterk in opmars

De 25 grote industriële bedrijven in het Antwerpse havengebied hebben hun investeringstempo de voorbije tien jaar fors opgevoerd. Dat blijkt uit het overzicht dat Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland heeft gemaakt. Tussen 2012 en nu werden er 53 nieuwe projecten in de steigers gezet, goed voor een recordbedrag van 11,57 miljard.

Ongeveer de helft van de investeringen houdt direct verband met milieu- en klimaatgerichte projecten. Het gaat dan vooral om projecten rond circulaire economie, CO2-reductie, energie-efficiëntie en innovatieve brandstoffen. Een opmerkelijke tendens hier is de sterke nadruk op waterbesparende technologieën.

De andere initiatieven, ongeveer 28 projecten, zijn gericht op capaciteitsuitbreidingen.

‘Een duidelijker bewijs dat onze industrie gelooft in een toekomst op de lange termijn, kan je niet hebben’, zegt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. ​ ‘Bovendien ontkrachten deze cijfers ook de bewering als zou de grootindustrie niet wakker liggen van het milieu of van de klimaatverandering. Want ook bij de projecten rond capaciteitsuitbreidingen zien we een sterke nadruk op procesoptimalisatie en emissiereductie.’

43 van de 53 aangekondigde projecten worden nog voor 2022 in gebruik genomen. De tien overige investeringen worden in de loop van de komende vijf jaar gerealiseerd.

Pieter Leuridan

Pieter Leuridan

Manager externe communicatie, Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland

Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland telt meer dan 3.000 leden en is actief op het gebied van netwerking, belangenbehartiging en dienstverlening. De Antwerps-Wase Kamer maakt deel uit van de alliantie Voka - het Vlaams netwerk van ondernemingen -  dat 18.000 bedrijven, 69% van de private werkgelegenheid en 65% van de toegevoegde waarde vertegenwoordigt in Vlaanderen en Brussel. De Voka-alliantie groepeert de Voka vzw en de zes regionale Kamers van Koophandel (KvK). 

Neem contact op met