Haven en export stuwen conjunctuur naar recordpeil
10 mei 2021
De economie in de regio Antwerpen-Waasland lijkt zich op te maken voor een spectaculair herstel in de komende maanden. Vooral de export blinkt uit als een van de grote trekkers. Dat blijkt uit de regionale conjunctuurbarometer van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.
Die barometer meet en voorspelt de grootte van de economische groei in het komende half jaar op basis van de belangrijkste regionale indicatoren.
De economische activiteit zit momenteel nog 4,3% onder het niveau van voor de coronacrisis. Toch is er een inhaalbeweging ingezet, waarin een aantal sterke sectoren de kop nemen.
‘Vooral in de haven van Antwerpen zien we de cijfers aantrekken. In het eerste kwartaal lag de containertrafiek 12% hoger dan dezelfde periode in 2019 voor de coronacrisis’, licht Dirk Bulteel, directeur Belangenbehartiging bij Voka Antwerpen-Waasland, toe. ‘Volgens de projecties van onze conjunctuurbarometer zou de havenactiviteit zeker tot het einde van het derde kwartaal ruim groeien. Door de toestroom van containers in de nasleep van het Ever Given-debacle, moeten nu al containers noodgedwongen in omliggende havens worden ontscheept. Uitbreiding van de containercapaciteit blijft daarom prioritair.’
9% meer vacatures dan voor coronacrisis
Ook in de Antwerps-Wase industrie zien we duidelijk het herwonnen vertrouwen. Dat vertaalt zich sinds de maand maart in een sterk toegenomen vraag naar technische profielen. Dirk Bulteel: ‘Via onze eigen digitale vacaturetool analyseren we op dagbasis meer dan 80 procent van alle vacaturesites in Antwerpen-Waasland. In onze regio kwamen er in april 17.771 vacatures online waarvan meer dan 5.279 voor technische profielen. Dit is hoger dan in dezelfde periode in 2019. Onze simulaties voorspellen dat het aantal vacatures zeker tot september 9% hoger zal liggen dan voor de coronacrisis.’
Toch wordt in het tussentijdse conjunctuurrapport gewaarschuwd voor al te veel optimisme. ‘De periode van hoogconjunctuur moet zich ook op lange termijn doortrekken om onze welvaart te herstellen. ‘Schaarste aan elektronische chips of tekorten aan technisch geschoold personeel kunnen bijvoorbeeld nog roet in het eten gooien’, besluit Dirk Bulteel.