Acht Antwerpse ondernemers strijden om ticket voor wereldkampioenschap ondernemen

Winnaar wereldfinale in Saudi-Arabië krijgt 500.000 dollar

In Antwerpen vindt vandaag, donderdag 1 juli, de nationale selectie plaats van de starter of onderneming die ons land in november mag vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap ondernemen in Riyadh, Saudi-Arabië. Vijftien Vlaamse ondernemingen, waaronder acht uit de provincie Antwerpen, dingen mee naar een ticket. Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is gastheer van de nationale selectieronde. Wereldwijd schreven 175.000 startende bedrijven zich in voor het wereldkampioenschap ondernemen.

Uit alle Belgische inzendingen bereikten vijftien Vlaamse starters de nationale finaleronde. Ze proberen donderdag 1 juli de jury te overtuigen van hun kwaliteiten. De jury zal per categorie een winnaar aanduiden. Slechts één van hen mag ook deelnemen aan de wereldwijde eindronde die in november plaatsvindt in Riyadh. De Belgische jury bestaat onder andere uit Omar Mohout, Michaël Van Droogenbroeck, Magali De Reu, Bruno Delepierre en Jürgen Ingels. De winnaars van de nationale voorronde worden donderdagavond bekendgemaakt. Wie België dit najaar mag vertegenwoordigen op de wereldwijde eindronde in Riyadh, weten we volgende week.

‘Als ik in het lijstje van de vijftien genomineerden de sterke vertegenwoordiging van Antwerpse kandidaten zie, denk ik dat we trots mogen zijn op de vooruitgang die we de voorbije jaren hebben geboekt als dé startersregio van België’, zegt Sven De Vocht, directeur Ondernemerschap bij Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. ​

Wereldwijd schreven 175.000 jonge bedrijven zich in voor de wedstrijd. Nationale rondes per land leveren uiteindelijk 100 finalisten op die in Riyadh zullen strijden om de hoofdprijzen. Er is meer dan 1 miljoen dollar aan prijzengeld te winnen. Maar het zijn vooral het wereldwijde uitstalraam en de internationale netwerkopportuniteiten die voor jonge ondernemingen grote groeimogelijkheden bieden.

De 15 Vlaamse finalisten zijn onderverdeeld in 3 categorieën: ondernemingen die nog in een ideeënfase zitten, ondernemingen in een startersfase en ondernemingen in een eerste groeifase.

Ideeënfase:

- Art Robotics – Herent. Bedacht poetsrobots die moeilijk bereikbare zonnepanelen poetsen, zodat de zonneopbrengst maximaal blijft.
- Ecoscaping – Kortrijk. Ontwerp makkelijk je eigen nieuwe ecologische tuin in 3D.
- Cnergy – Holsbeek. Gebruik de warmte van computerservers om warm water te voorzien in sociale huisvesting.
- Shampearl – Antwerpen. Bedacht wasparels voor hotels waar je je één keer mee kan wassen en vermijdt op die manier nutteloze verpakkingen.
- Be Fly – Borgerhout. Droomt van wearables (draagbare technologie) die je muziek- en festivalervaring naar een ander niveau tillen: wees zelf deel van de show.

Startersfase:

- OZON Pro – Bornem. Ontwikkelt nieuwe technologie om snel en grondig volledige ruimtes te ontsmetten.
- Crowdscan – Mortsel. Bedacht een crowdmanagementsysteem waardoor grote menigtes nauwkeurig en privacyveilig geteld kunnen worden op basis van radiogolven.
- Bingli – Antwerpen. Ontwikkelde een slimme chatbot die voorafgaand aan een doktersbezoek al heel wat vragen met de patiënt doorloopt, zodat er tijdens het echte consult meteen de juiste focus ligt. ​
- Expect Me – Kontich. Ontwikkelde een softwarepakket dat hotelgasten toelaat om makkelijk een eigen kamer te kiezen in een hotel. (foto)
- Hephaestus Surgical - Aarschot. Bedacht een bionische arm die bij operaties de chirurg een extra stabiele arm aanreikt.

Groeifase:

- Ikologic – Beernem. Ontwikkelde een toepassing om het machinepark in productiebedrijven continu te monitoren, zodat er minder energie en water verloren gaat.
- Myneo – Gent. Maakt het mogelijk dat moeilijk te behandelen tumoren helemaal op maat bestraald kunnen worden, waardoor de overlevingskansen stijgen.
- Ethelco – Leefdaal. Ontwikkelde een herbruikbare box om producten op lage (-40°C) en hoge (80°C) temperatuur stabiel te vervoeren.
- Geckomatics - Antwerpen. Slimme kaartentechnologie die ook bomen in een stad gedetailleerd in kaart kan brengen.
- Metamaze – Antwerpen. Ontwikkelde een toepassing die de meest diverse documenten automatisch herkent en ordent.

Pieter Leuridan

Pieter Leuridan

Manager externe communicatie, Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland

Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland telt meer dan 3.000 leden en is actief op het gebied van netwerking, belangenbehartiging en dienstverlening. De Antwerps-Wase Kamer maakt deel uit van de alliantie Voka - het Vlaams netwerk van ondernemingen -  dat 18.000 bedrijven, 69% van de private werkgelegenheid en 65% van de toegevoegde waarde vertegenwoordigt in Vlaanderen en Brussel. De Voka-alliantie groepeert de Voka vzw en de zes regionale Kamers van Koophandel (KvK). 

Contact