Voka-certificaat zet bij 37 bedrijven kroon op jaar van investeringen in duurzaamheid

Investeren in een duurzamere werking loont, zo hebben 37 bedrijven uit de regio Antwerpen en het Waasland woensdag ondervonden. Voor hun uiteenlopende acties en inspanningen in het teken van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, heeft Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland hen het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) uitgereikt.

Innovatieve duurzame schoonmaakoplossingen inzetten, productielijnen aanpassen om verspilling van grondstoffen tegen te gaan of medewerkers actief sensibiliseren tot een gezondere levensstijl: het zijn maar enkele voorbeelden van hoe bedrijven het voorbije jaar hebben geïnvesteerd in een duurzamere werking aan de hand van deelname aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO). ‘Vanuit hun ambitie om duurzaamheid proactief in hun activiteiten te integreren, werken ze binnen dit traject naar concrete doelen op basis van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Die zogenaamde SDG’s bieden een universeel kader voor een duurzame wereld’, licht Noah Feron, adviseur duurzaam ondernemen bij Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, toe.

Met het VCDO-traject begeleiden de Kamers van Koophandel al sinds 1996 ondernemingen op vlak van duurzaamheid. ‘Over de jaren heen heeft dit thema een steeds ruimere invulling gekregen. Naast milieu en ecologische topics hebben sociale thema’s en governance gaandeweg aan belang gewonnen’, merkt gedelegeerd bestuurder Luc Luwel van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland op. ‘Jaar na jaar tonen bedrijven ook meer interesse om duurzamer te ondernemen, al zijn hun drijfveren uiteenlopend. Sommige pionierende bedrijven geloven echt in duurzame businessmodellen, anderen hebben meer aandacht voor duurzaamheid omdat ze door hun klanten of strengere wetgeving daartoe worden aangezet. Zo verplicht de nieuwe CSRD-wetgeving bedrijven tot de publicatie van een duurzaamheidsrapport.’

Om hun duurzame inspanningen beloond te zien met het VCDO-certificaat, moet elk deelnemend bedrijf voor minstens tien opgestarte acties een positieve evaluatie krijgen van een team van onafhankelijke deskundigen. Zo mochten woensdagavond op de hoofdzetel van Aquafin in Aartselaar uiteindelijk 37 bedrijven uit de regio Antwerpen en het Waasland hun certificaat in ontvangst nemen.

Een van die gelauwerde bedrijven is kantoorinrichtingspecialist Tecnospace uit Wilrijk. 'We hebben gemerkt dat verduurzamen niet enkel een door de overheid opgelegde verplichting is, maar vooral een opportuniteit om nieuwe markten te verkennen’, stelt operations manager Koen Brouwers. ‘Het is onmogelijk om slechts één actie te selecteren waar we het meeste trots op zijn. We merkten wel dat het engagement binnen de organisatie sterk vooruitging na een uiteenzetting over uitdagingen en kansen die de circulaire economie biedt.'

Ook bij Circet Benelux kijken ze met voldoening terug op hun eerste geslaagde deelname aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. ‘Dit traject fungeert als een katalysator binnen onze organisatie. Het stelt ons in staat om vooruitgang te boeken op verschillende interessante projecten binnen diverse afdelingen. Tegelijk biedt het ons nieuwe invalshoeken, tips en contacten waarmee we ons ESG-programma verder kunnen verrijken’, stelt chief transformation officer Patrick Block van de serviceprovider voor telecom- en energienetwerken.

Volgende 37 bedrijven mochten woensdag het Voka Charter Duurzaam Ondernemen in ontvangst nemen:

AB-Eiffage, Antea Group, Advario Stolthaven Antwerp, Advario Gas Terminal, Aquafin, Blue Moon, Bonache, ChocDecor, Circet Benelux, Equalis, Evonik Antwerpen, Facilicom, Gilbert De Clerq, Greenspeed, GTS Containers (Tessenderlo), GTS Logistics (Tessenderlo), GTS Warehousing (Kallo), GSJ Advocaten, KAN-Design, MLSO, MTD/HTC, Niko, Noord Natie Odjfell Terminals, Pauwels Sauzen Herent, Pauwels Sauzen Oelegem, SBE, Sea Tank Terminal kaai 300, Sea Tank Terminal 510 en Sea Tank Terminal 700B, Tecnospace, Testas, Tensio, Vanbreda Risk & Benefits, Van Hoecke, Vlotter Maatwerkbedrijf, Voka - Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen en Wijngaard Natie.

Bij de uitreiking van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen waren daarnaast nog zeven andere bedrijven aanwezig om hun deelname aan de volgende jaargang van dit programma te bevestigen. ‘Een nulmeting van hun huidig voorkomen op vlak van duurzaamheid hebben ze al achter de rug. Aan de externe evaluatiecommissie hebben ze meteen ook hun duurzame plannen voor de komende maanden kunnen voorstellen’, besluit Noah Feron.

Pieter Leuridan

Pieter Leuridan

Manager externe communicatie, Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland

Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland telt meer dan 3.000 leden en is actief op het gebied van netwerking, belangenbehartiging en dienstverlening. De Antwerps-Wase Kamer maakt deel uit van de alliantie Voka - het Vlaams netwerk van ondernemingen -  dat 18.000 bedrijven, 69% van de private werkgelegenheid en 65% van de toegevoegde waarde vertegenwoordigt in Vlaanderen en Brussel. De Voka-alliantie groepeert de Voka vzw en de zes regionale Kamers van Koophandel (KvK). 

Neem contact op met