Skip to Content

'Opnieuw valt hefboom voor duurzame investeringen weg'

Kamer ontgoocheld over schrappen ENA-gebied Zwaaikom

Met de schrapping van het ENA-gebied Zwaaikom-Ranst verdwijnt er in Vlaanderen opnieuw potentieel industriegebied aan het water, zonder dat dit elders gecompenseerd wordt. In economisch moeilijke tijden met buitensporige energieprijzen en torenhoge loonkosten is dit volgens Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland een zoveelste gemiste kans voor onze economie.

'We moeten net alle mogelijke hefbomen voor duurzame investeringen door onze bedrijven gebruiken in Vlaanderen, Antwerpen én Limburg. De realisatie van voldoende watergebonden bedrijventerreinen is nodig om het transport via het kanaal te versterken', stelt Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.
​Zo investeerde de Vlaamse regering in de verhoging van de bruggen over het kanaal – net om meer watergebonden activiteit toe te laten - alleen blijft de investering in de terreinen die hiervoor nodig zijn uit.
'We stellen ook vast dat er de afgelopen vijf jaar veel meer potentieel industriegrond geschrapt is dan gerealiseerd. Het is daarom dat wij vanuit Voka – KvK Limburg, Voka Antwerpen-Waasland & Voka Mechelen-Kempen in het belang van onze Limburgse en Antwerpse ondernemingen compensaties vragen door de ontwikkeling van bijkomende industriegebieden aan het Albertkanaal en door een doorstart te creëren van bestaande ENA-dossiers die deze legislatuur nog gerealiseerd kunnen worden.'

Pieter Leuridan
Pieter Leuridan Manager externe communicatie, Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland
Philippe Heyvaert
Philippe Heyvaert Secretaris-generaal, Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland
Over Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland

Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland telt meer dan 3.000 leden en is actief op het gebied van netwerking, belangenbehartiging en dienstverlening. De Antwerps-Wase Kamer maakt deel uit van de alliantie Voka - het Vlaams netwerk van ondernemingen -  dat 18.000 bedrijven, 69% van de private werkgelegenheid en 65% van de toegevoegde waarde vertegenwoordigt in Vlaanderen en Brussel. De Voka-alliantie groepeert de Voka vzw en de zes regionale Kamers van Koophandel (KvK). 

Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland
Markgravestraat 12
2000 Antwerpen

Kleine Laan 28
9100 Sint-Niklaas