Oosterweelarrest bedreigt economische ontwikkeling van heel Vlaanderen

Dringende oproep om wetgevend initiatief te nemen

‘We vinden het verbijsterend dat er vandaag opnieuw stemmen opgaan om de Oosterweelwerken stop te zetten of uit te stellen. Dit zou het economische failliet van Vlaanderen inluiden’, aldus Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland in een eerste reactie op het nieuwe PFAS-arrest van de Raad van State over de aanpak van de vervuilde grond.

‘Oosterweel is een fait-accompli, laat het ons daar over eens zijn’, zegt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. 'Wie het tegendeel beweert, moet dringend eens van Antwerpen naar het Waasland rijden of omgekeerd. Die metershoge bermen, half-afgewerkte bruggen en gewapende funderingen jaren onaangeroerd ​ laten liggen, is het surrealisme voorbij. Het zou Vlaanderen bovendien met een financiële kater opzadelen die we nooit meer te boven zouden komen.’

Toch kunnen we het nieuwe arrest ook niet naast ons neerleggen, erkent Luc Luwel. ‘Alleen moet iedereen goed beseffen dat hiermee elk toekomstig infrastructuurwerk in Vlaanderen de facto onbetaalbaar wordt. Bovendien kan dit op termijn betekenen dat er ook geen brownfields meer kunnen herontwikkeld worden tot nieuwe woongebieden of ecologische bedrijfsterreinen.’

Voka Antwerpen-Waasland roept de Vlaamse regering daarom op om dringend werk te maken van een wetgevend initiatief die het mogelijk maakt om bij grote infrastructuurwerken uitgegraven vervuilde grond op een veilige manier en met de best beschikbare technologie te verzegelen tot de werkzaamheden zijn voltooid. Zodat ze daarna op last van de vervuiler kan worden gesaneerd.

Pieter Leuridan

Pieter Leuridan

Manager externe communicatie, Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland

Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland telt meer dan 3.000 leden en is actief op het gebied van netwerking, belangenbehartiging en dienstverlening. De Antwerps-Wase Kamer maakt deel uit van de alliantie Voka - het Vlaams netwerk van ondernemingen -  dat 18.000 bedrijven, 69% van de private werkgelegenheid en 65% van de toegevoegde waarde vertegenwoordigt in Vlaanderen en Brussel. De Voka-alliantie groepeert de Voka vzw en de zes regionale Kamers van Koophandel (KvK). 

Contact