Skip to Content

Antwerpse topinnovatie op de rode loper

Antwerp Innovation Night brengt onderzoekers en ondernemers uit de regio samen op 15 maart

Antwerpen is dé ondernemersregio bij uitstek en excelleert steeds meer op het vlak van innovatie. Om dat extra in de verf te zetten, organiseren de Universiteit Antwerpen en Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland in samenwerking met Provincie Antwerpen op 15 maart de tweede editie van de Antwerp Innovation Night. Voor het eerst maken ook innovatieve bedrijven uit de regio kans op een award.

Het baanbrekende onderzoek binnen de Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen vindt steeds vlotter de weg naar het bedrijfsleven en naar de markt. Dat bleek recent nog uit de Z-Innovation-reeks op Kanaal Z. Binnen Antwerp.SRL werken de UAntwerpen en Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland nauw samen. Elk van deze partners zet zich honderd procent in om de samenwerkingsverbanden tussen onderzoekers en ondernemers te versterken, zodat zij samen het verschil kunnen maken in de Antwerpse innovatieve kennisregio.

Verborgen parels

'De grote uitdagingen waarvoor we staan en het op lange termijn rendabel en competitief houden van onze industrie vereist innovatie', vertelt Silvia Lenaerts, vicerector Valorisatie en Ontwikkeling aan UAntwerpen. 'Als universiteit willen we niet enkel een bijdrage leveren door goed opgeleide mensen af te leveren, maar ook door op te treden als ‘driver’ voor die noodzakelijke innovatie. We beschikken over een schat aan mensen en infrastructuur, en willen samen met bedrijven en overheden werken aan een snellere doorstroming van kennis en technologie tot het realiseren van innovatie.'

Innovatie staat ook centraal in heel wat ondernemingen – in alle mogelijke sectoren – in Antwerpen en omgeving. 'Onze regio zit vol met verborgen parels die in hun sector internationaal aan de top staan', zegt Luc Luwel, CEO van Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. 'Vaak zijn die bedrijven zo gefocust op hun activiteiten dat ze vergeten hun verhaal te vertellen. Met de uitreiking van de AHA!-awards willen we daar verandering in brengen. De awards kunnen helpen om de creativiteit en de innovatieve kracht van onze regio breder onder de aandacht te brengen. Dat is trouwens een van de hoofddoelstellingen van het Routeplan 2025, onze economische toekomstvisie voor de regio.'

In de prijzen

De awards vormen de apotheose van de Antwerp Innovation Night: op 15 maart krijgen zowel vernieuwende onderzoekers als ondernemers een plekje in de spotlights, en dat in het mooie decor van het nieuwe Provinciehuis. 'Als provinciebestuur stimuleren wij actief innovatie bij bedrijven en organisaties, zowel op technisch gebied als op het vlak van arbeidsorganisatie', zegt Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Werk, Economie en Innovatie. 'We beschikken over krachtige instrumenten als POM Antwerpen en de Europese fondsen, waar we bedrijven en kmo’s al jarenlang naartoe leiden. Op het Wetenschapspark UAntwerpen werken start-ups rond Health en Environment samen met gerenommeerde instellingen en onderzoekers.'

De prijzen worden uitgereikt tijdens een boeiend evenement, met een inspirerende keynote van Philip Eykerman, topman van chemieconcern DSM, en showcases van innovatieve ideeën en producten.

Net als bij de eerste editie in 2019 vallen innovatieve wetenschappers in de prijzen. In de categorieën ‘Promising’ en ‘Achieved’ worden respectievelijk een veelbelovend talent en een gevestigde waarde bekroond. De genomineerden voor de Promising AHA! award zijn Annemie Bogaerts, Femke Danckaers, Hedwig Neels en Sarah Lebeer. De kanshebbers op de Achieved AHA! award zijn Walter Daelemans, het duo Herwig Mannaerts en Jan Verelst, Jan Sijbers en Maarten Weyn.

Voka Antwerpen-Waasland reikt voor de eerste keer ook awards uit aan Antwerpse ondernemingen. De innovatieprijs gaat naar een bedrijf dat al meer dan vijf jaar actief is op de markt, en – uiteraard – uitblinkt op het vlak van vernieuwing. Antwerp Euroterminal, Textgain en Tresco zijn genomineerd. De start-ups AlterEdu, The Grain-Checkmate en HB Antwerp hebben dan weer een nominatie op zak voor de ‘one-to-watch’ award.

niet voor publicatie

Praktisch:
Dinsdag 15 maart 2022, 20 uur: Antwerp Innovation Night.
​Locatie: Provinciehuis Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen.
​De media zijn van harte welkom. Aanwezigheid graag vooraf bevestigen via [email protected].

Peter De Meyer
Peter De Meyer Woordvoerder, Universiteit Antwerpen
Pieter Leuridan
Pieter Leuridan Manager externe communicatie, Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland
Axelle Pieters Communicatieconsulent, Dienst Economie Provincie Antwerpen

 

Over Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland

Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland telt meer dan 3.000 leden en is actief op het gebied van netwerking, belangenbehartiging en dienstverlening. De Antwerps-Wase Kamer maakt deel uit van de alliantie Voka - het Vlaams netwerk van ondernemingen -  dat 18.000 bedrijven, 69% van de private werkgelegenheid en 65% van de toegevoegde waarde vertegenwoordigt in Vlaanderen en Brussel. De Voka-alliantie groepeert de Voka vzw en de zes regionale Kamers van Koophandel (KvK). 

Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland
Markgravestraat 12
2000 Antwerpen

Kleine Laan 28
9100 Sint-Niklaas